…Toscana, Umbria ja Lazio maakonnad.
Juuli viimasel nädalal tuli meil äkkmõte sõita terveks augustiks* Itaaliasse. Kui elu annab, siis tuleb minna, eks!
* Oleme hooajavälised reisilised. Lõuna-Euroopas pigem naudime sihtkohti mais, juunis ja juuli esimeses pooles, kus enamus rahvast veel ei puhka.
Leidsime endile Airbnb kesisest valikust (kuuks ajaks tipphooajal!) ühe pisikese majakese Umbrias, Orvieto linna vastaskünkalt. Asukoht meile sobis! Tegemist Itaalia kõige rohelisema maakonnaga, just nagu meie lemmik Istria Horvaatias. Ja Toscana kaunimad orud jäid kõigest tunnise autosõidu kaugusele.
Aga fotode järgi polnud see elamine “meie maitse”. Nagu ühest suust nimetasime selle muigel sui kohe segasummasuvilaks. Lihtsalt igalt poolt paistis liiga palju asju… Aga sisetunne ütles, et ärme pabista!
Kohale jõudes nägime enda ees õnneks päris mõnusat Itaalia puhkusepesa. Ümberringi mäed ja orud, küpressidega ääristatud põllu- ja heinamaad ning kohe maja taga Chardonnay viinaaed ja mäetipuke, mille nõlvadele on peremees loonud mägiratta- ja matkaradu. Seega meie hommikujooksud ja Elli (meie 7kuune Jack Russel terjer) “comfort break” jalutused loksusid samuti paika.
Perenaise jutust tuli välja ka see, et nende peamaja oli kunagi sidrunipuude kasvuhoone ja pisike suvemaja, kus meie hakkame pesitsema, hoopiski põllutööriistade garaaž. Vot siis…
Ja mida aeg edasi, seda kodusemaks meil kõik muutus. Ka see detailide rohkus sealses kontekstis tundus juba suht lahe. Paar kaadrit oleks kindlasti mõnda romantilisse filmi sobitunud… Kanaaiavärava Funky Chicken silt oli ka tase:).
Mida tegime?
Meie plaan oli lihtsalt olla teises kohas, teha tööd distantsilt ja nautida garanteeritult head ilma. Sekka muidugi ka väljasõidud, vaatamisväärsused, pasta, pasta, pasta ja vino. Così è la vita!
Millal minna?
Augustis me rohkem ei lähe. Orgudes ja mäenõlvadel olevad põllud olid kõikjal ilusti kullakarva, aga pigem naudiks seda juulis, kui teravili on veel koristamata ja põllud vohavad.
Parim aeg oleks vast maikuu (nagu ikka). Tärkav, õitsev, lõhnav või oktoobris, kus algab viinamarjade koristusaeg ja lisanduvad tasapisi sügisvärvid.
Lisan siia lõppu veel mõned meie uudsed maitsekogemused. Uurige ja proovige: Pici, Nduja, Burrata, Brunello di Montalcino
Reisin, et pildistada. Pildistan, et reisida.
Fotod © Jens paradiisisaarelt